Batarya Kalibrasyonu

Android telefon ve tabletler için en önemli problemlerden biri de yüksek performanslı uygulamaların aşırı güç tüketmesi. Elbette bir çok akıllı telefon ve tablet kullanıcısı cihazlarının şarj süresi ve pilinin uzun ömürlü olmasını istemektedir.Güç tasarrufu modu olan cihazlarda batarya sorunu bir nebzede olsa çözülebiliyor. Bir LG G2 kullanıcı olarak güç tasarruf modunun inanılmaz işe yaradığını söyleyebilirim. Telefonu bu moda alıp %10 şarj ile bıraktığımda ve sık sık ekranı açıp kapatmadığım da bir günü çok rahat çıkartıyor . En olmadık yerde biten bataryalar hepimizin şartellerini attırmakta 

:)

 bu konuyu okuduğunuza göre muhtemelken sizde bu tarz problemler yaşıyorsunuz demektir .Batarya süresi nasıl arttırılır? Cihazlarımızdaki birden yükselen yada kapatıp açınca artan batarya sorunu nasıl çözülür?

Android Batarya Kalibrasyonu

Bu sorunun cevabını bizlere telefon üreticileri veriyor. Bu yöntemin bir çok adı var. Adını sen koy misali :) Android pil kalibrasyonu ya da Android batarya kalibrasyonu;  Android pil ömrü uzatma, pil sorunu giderme v.s. HTC’de  çalışan muhterem abilerimizden biri tarafından bu konuda bir açıklama yapıldı.

Android tablet ya da akıllı telefonunuzu açın. Telefonu ya da tableti en az 8 saat şarj edin, bu şarjı sürekli olarak kesintisiz yapmanız gerekiyor.Daha sonra tabletin ya da telefonun şarj kablosunu çıkartıp cihazı kapatın.Cihaz kapalı iken 1 saat daha  şarj edin. Daha sonra cihazın şarj kablosunu tekrar çıkartın, telefonu yeniden açın ve 2 dakika kadar açık tutun. Son olarak da telefonu kapatın ve yeniden 1 saat dolaylarında şarj edin.

Bu yöntem bir çok kullanıcı tarafından denendi ve cihazların batarya kalibrasyonunu sağlaması sürekli değişen şarj problemi gibi sorunları bir nebzede olsa ortadan kaldırdığı gözlendi.

Yötem:2

1. Pil Kalibrasyonu yapmak için;
2. Telefonu bataryayı bitirene kadar kullanın veya %4 -%5 kalsın.
3. Bataryayı, hafıza kartını ve sim kartı, çıkarıp 30 saniye ile 2 dakika arası bekletin.
4. Hepsini tekrar takın.
5. Android Tablet yada Telefonu tekrar açın.
6. Orjinal şarj aleti ile! şarja takın.
7. %100 olunca üzerine en az 2 ortalama 8 saat en iyisi de 12 saat daha şarjda bırakın.
8. Cihazı şarjdan çıkarın.
9. Telefonu kapatın.
10. 15-20 saniye kadar bekleyin
11. Tekrar şarj aletini takın.
12. Cihazınız şarj olmaya devam ediyorsa yeşil ışık yanana kadar tekrar şarj edin ve ışık yandıktan sonrada 2-3 saat daha şarj edin.
14. Recovery moduna girin girin ve battery stats wipe yapın. (Her modelde farklı şekildedir. Youtube ‘de model adıyla birlikte aratırsanız bulabilirsiniz.)
15.Cihazınızı yeniden başlatın.
16.Eğer şarj bildirim lediniz yeşil yanarsa bataryayı çıkarın 2 dakika daha bekletin.Sonra battery stats wipe yapın.Tekrar açtığınızda %100 dolana kadar şarj edin.Cihazı kapatın. Cihaz kapalıyken de %100 olana kadar şarj edin.Cihazı yeniden başlatın.
17.Şimdi kalibrasyonu doğru yapıp yapmadığımızı kontrol etmek için Battery Doctor, Battery Overcharged gibi bir uygulama indirin.Eğer voltaj değerimiz 4150-4197 arası çıkarsa işlem başarılı olmuş demektir.Eğer bu değer 4197 ise kalibrasyonu mükemmel yapmışız demektir. 4150 ‘nin altındaysa işlem başarısız demektir. Aynı işlemleri tekrar edin yine aynı problemle karşı karşıyaysanız bataryanın değişim zamanı gelmiş demektir.

Yöntem:3

  1. Telefonunuz açık iken şarjı %100 olana kadar şarj edin. Şarj dolduğunda, şarj aletini çekip cihazı kapatın.
  2. Telefon yada Tabletiniz kapalıyken şarj aletini takın %100 dolana kadar tekrar şarj edin.
  3. %100 olunca şarj cihazını çıkartın ve telefonunuzu açın. Bu esnada ekranını hiç kapatmamamız gerekli. Ayarlar-> Ekran-> Zaman Aşımını “15 dakika” olarak ayarlamamız işimizi kolaylaştırabilir. Ayarı yaptıktan sonra şarj aletini takıp cihazı şarjı %100 dolana kadar şarj edin. Not: Bu adıma başladığınız andan %100 olana kadar ekranınız kapanmamalı.
  4. Şarj %100 dolunca şarj aletini çekin ve pil seviyesi %0 olup cihaz kapanana kadar şarja takmayın. Cihaz kapanınca şarja takmadan 1 2 kere daha açmaya çalışırsanız bataryanız tamamen bitecek ve daha sağlıklı bir sonuç alacaksınız. Telefonu %100 şarj edin ve açın. Ekran ayarını istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz.

Yöntem 4:

Cihazınız root iznine sahipse bu yöntemi deneyin. Bu yönteme anlattığım en etkili yöntem diyebilirim.

  1. Battery Calibration uygulamasını telefonunuza indirin. Uygulamayı açın ve şarj %100 olana kadar şarj edin.
  2. Şarj tamamen dolduğunda uygulama ekranındaki “Calibrate” butonuna basın.
  3. Şarj aletini çekin ve cihazı yeniden başlatıp normal bir şekilde kullanın.
  4. Herzaman kullandığınız şekilde kullanarak cihazınızın pilini tamamen bitirin ve şarja takıp tamamen dolana kadar bekleyin.
  5. Şarj %100 olunca cihazı açabilirsiniz.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Tüm okurlarımın şarj sıkıntısı çekmedikleri günleri en kısa zamanda görebilmemiz temennisiyle :)

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir