Google Adwords Nedir ? (Ayrıntılı)

Google Adwords Google arama motorunda, arama ortakları ve içerik ağında reklam verebilmemize olanak sağlayan reklam sistemidir.

Adwords reklamları 3 farklı şekilde kullanıcıya ulaştırmamızı sağlamaktadır.

Google Arama Sayfasında: Sağ tarafta veya listelenen sitelerin en üstünde.google-adwords-REKLAM-ALANLARI
Arama Ortakları Sayfalarında: Yine arama sonuçlarının en üstünde. Sistemin en büyük avantajı da bu.
İçerik Ortaklarının sayfalarında: Yayıncıların belirlediği yerlerde görüntülenmektedir.

Google AdWords Bize Ne Sunuyor?

Hedef kapsam
Google da arama yapan tüm kişilerin reklamlarımız ile karşılaşmasını sağlayabiliriz. Google’ın arama sonuçlarında görünüyor olsanız bile sıralama çok önemli bir faktör. AdWords, Google’da ve reklamcılık ağlarımızda yeni hedef kitleleri hedeflememize ve sağlıklı şekilde bu kitlelere ulaşmamıza yardımcı olabilir.

Daha fazla kontrol
İstediğiniz olumlu sonuçları alıncaya kadar sınırsız olarak reklamlarınızı düzenleyebilirsiniz. Reklam bütçenizi ayarlamak tamamen sizin elinizde.  Onlarca reklam biçimi  arasından istediğiniz birisini seçebilir, hatta reklamlarınızın belirli dillerde ve coğrafi konumlardan arama yapan kişilere gösterilmesini sağlayabilirsiniz.

Ölçülebilir değer
Minimum reklam bütçeniz diye bir şey yok veya Google reklamınız şu kadar gün yayınlacak diye bir taahhüt vermiyor. Üstelik, tıklama başı maliyet seçeneği sayesinde, yalnızca reklamlarınıza tıklandığında sizden ücret alınıyor. Google o kadar iyi bir sitem kurmuş ki reklam bütçenizin her kuruşunu yeni potansiyel müşteriler kazanmak için harcadığınızdan şüphe duymuyorsunuz.

Google AdWords’ün Üstünlükleri nelerdir?
Adwords reklamlarını diğer reklam firmalarından ayıran özellikler;

Yalnızca sattığınız ürünleri arayan potansiyel müşterilere yani bu ürüne ihtiyacı olanlara ulaştırır.
Sadece reklamınıza ilgi duyan kitleye ulaşır ve sitenizi ziyaret edenlere ücret ödersiniz.
Küçük reklam bütçesi ile de reklam verebilir ve sistemin sağladığı yarara göre reklam vermeye devam edebilirsiniz.
Yayınladığınız reklam hakkında tüm verileri görebilir ve müşterilerinizin davranış analizlerini yapabilirsiniz.
Google AdWords

Google AdWords binlerce işletme tarafından yeni müşteriler kazanmak için kullanılmaktadır. Üstelik bu yöntem diğer reklam türlerine göre maliyet verimliliği açısından son derece başarılı ve bu başarının sağlamasını bize net olarak sunan araçlar içermekte.
AdWords belirlediğiniz ürününüz veya hizmetiniz hakkında bilgi arayan internet kullanıcılarını doğru bir şekilde hedeflememizi ve tam da bu kullanıcıların aradığı anahtar kelimelerde (keywords) kullanıcın istediği reklamlarımızı yayınlamamızı sağlar
Bu sistem, tıklama başı maliyet (TBM) üzerinden fiyatlandırma esasını temel aldığı için , reklamverenler yalnızca  reklamlarına tıklandığında ödeme yaparlar, gösterim başı ödenen ücret yoktur ve buda reklamverenlere büyük bir artı sağlar. Kısaca havaya para ödemezsiniz.
Bu sistemde Reklamverenler internet gibi çok geniş bir dağıtım alanından yararlanabilmekte, hedeflerine uygun destek ve maliyet düzeyini seçebilmekte.

Reklamlar Nerelerde Gösterilir?

Text ReklamBanner Reklam
Google Arama MotoruGösterilir
Arama OrtaklarıGösterilir
İçerik OrtaklarıGösterilirGösterilir

Google AdWords ‘de Sıralama Nasıl Neye Göre Yapılır?
Google AdWords sayesinde Google’ye verdiğimiz reklamın arama sonuçlarındaki sıralaması aşağıdaki formül ile hesaplanır.

Reklam sırası = TBM x Kalite Puanı
TBM : Tıklama başı maliyet. Arama sonuçlarında yer alan reklamlarınıza her tıklandığında  en fazla ne kadar ücret ödeyeceğinizdir. Her kelime için ayrı olarak belirlersiniz. Kalite Puanı : İlgili reklamın alakalılığının  ölçüsüdür. Kalite Puanı seçtiğiniz anahtar kelimenin tıklama oranı (TO), reklam metininin alakalılığı, anahtar kelimenin performans geçmişi, ve diğer alakalılık faktörleri ile belirlenir.

Google reklamları istediğimiz ülke ve şehirlerde yayınlayabilir mi?
Evet. Adwords’de ülke, dil hedefli reklamlar oluşturabilirsiniz. Bazı ülkelerde şehir hedeflemekte mümkün. Yerel işletmeler için son derece kullanışlı ve maliyeti düşüren bir artı. Türkiye’de ve bir çok ülkede şehir hedeflemeye olanak sağlayan bu sistem bazı ülkelerde şehir hedeflemeyi tam desteklenmemekte. Buna ülkemizde dahil.Türkiye’nin IP altyapısının bağlantı konumunu tam olarak tespit edememesi sistemin işleyişinde sıkıntılara neden oluyor.

Reklamları istediğim saatlerde yayınlayabilir miyim?
Evet. Adwords reklamlarını istediğiniz gün ve saatte yayınlayabiliyorsunuz. Böylelikle kullanıcılara satış olasılığınızın yüksek olduğunu düşündüğünüz saatlerde gösterim yapmış oluyor ve bütçenizi ekonomik kullanmış oluyoruz. Diyelim ki online satışımız yok. Ve hafta sonu kapalıyız. Reklamlarımız neden hafta sonu yayınlansın ve biz boş yere para ödeyelim ki?

Geçersiz tıklama nedir ve nasıl tespit edilir?
Geçersiz tıklama Google’nin gerçek olmayan tıklamalara verdiği addır. Google Adwords reklamları tıklama başı maliyetle fiyatlandığı için olası geçersiz tıklamaların tespiti son derece önemlidir. Rakip firmalar sizin reklamlarınıza binlerce kez tıklayıp reklam bütçenizin bir hiç uğruna yok olmasına neden olabilir. Bu engellemek için Adwords  kendi içinde özel bir algortma ile hesaplamalar yapar. Bu algoritma oluşan her tıklamayı IP adreslerini kontrol ederek takip eder. bu sayede aynı IP adresinden belli bir süre zarfında oluşan tıklamalardan sadece bazıları fiyatlandırılır. Bu sistemde reklamverenler düşünülerek kurulmuştur. Halbuki her tıklama Google’nin sizden alacağı para demek :) Bu sistemin Google’nin  ve reklamı yayınlayanların işine geldiği söylenemez.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Dün yayınladığım Google Adwords Nedir ? isimli yazımda sitemi yüzeysel bir şekilde anlattığımı ve sitem hakkında daha fazlasına ihtiyaç duyabilecek dostlarımı düşünerek bu yazıyı yazma gereği duydum. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum ve konumu bitiriyorum. Derdinizin tasanızın olmadığı her an yüzünüzde tebessümün yer aldığı musmutlu günler temennisi selam ve dua ile.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir